måndag 25 februari 2013

Kokostoppar utan ägg

Vi har provat att ge Mattheo lite kokos då och då, det verkar fungera än så länge. Han har bara fått kokos i väldigt små mängder. Jag älskar kokostoppar och har funderat ett tag på om man skulle kunna göra kokostoppar utan ägg. Även om Mattheo kanske inte får smaka på detta recept på ett tag så kan jag ju ändå dela med mig. 


ca 10-12 kakor


50 gram Carlshamns mjölkfria margarin
5,5 dl riven kokos
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk ljus sirap
1 tsk fiberhusk
1,5 - 1,75 dl vatten



Sätt ugnen på 200 grader.


Smält det mjölkfria margarinet. Blanda de torra ingredienserna. Häll i det smälta mjölkfria margarinet och rör runt.

Kokad fiber husk
Häll vattnet i en kastrull och strö över fiberhusken. Låt koka upp. Vätskan tjocknar snabbt så man får vara med och röra ordentligt, gärna med elvisp, ta av kastrullen när vätskan precis börjat bubbla. Vispa ut alla ev. klumpar.

Blanda ner fiber husken i smeten och låt smeten svälla i ca 10 min.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna och förvara i kylen. Mums!




måndag 11 februari 2013

Köttbullar utan ägg, vete och mjölk

Goda och saftiga köttbullar med lite extra fibrer!

1 kg nötfärs
1 stor gul lök
0,5 msk råsocker (kan uteslutas)
2,5-3 dl vatten
1/4 dl fibrex
2 msk potatismjöl
3 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
2 krm malen vitlök
Carlshamns mjölkfria margarin eller olivolja att steka i.



Skala och riv löken, alternativt kör löken i matberedare fint. Stek löken mjuk i mjölkfritt margarin eller olja, strö över råsockret. (Jag brukar ha i några matskedar vatten för att få löken riktigt mjuk)
Häll över den stekta löken i en bunke och lägg i köttfärsen. Häll i vattnet, fibrex, potatismjöl, svartpeppar, salt, vitlök och blanda väl till en jämn smet.

Rulla smeten till runda bollar och stek i en het panna, när köttbullarna fått en fin stekyta, dra ner till medelhög värme och stek köttbullen till den är genomstekt.

På bilden serverar jag tärnad potatis (fast potatis) med olivolja, torkad basilika, svartpeppar, malen vitlök och salt. 225 grader, 30 minuter i ugnen.


Smaklig måltid!

torsdag 7 februari 2013

Naturligt glutenfritt bröd utan mjölk, ägg och soja

På grund av Livsmedelsverkets rekommendationer om risprodukter ( http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-for-smabarn/Metaller-i-barnmat--information-for-foraldrar/ ) så ska vi försöka dra ner på Mattheos riskonsumtion rejält. Vi har redan börjat ge honom mer än hälften av den rismjölk han fick förut och nästa steg är att försöka få Mattheo att ge upp sina risrån och riskakor och äta mjukt bröd istället. Det är både mer näringsrikt och mer mättande, så bara positivt.

Jag bakade detta bröd idag och Mattheo smällde i sig två smörgåsar på en gång så det har börjat bra :)
Jag har använt mig av sesamfrön, linfrön samt fibrex. Sesamfrön är rika på kalcium vilket är viktigt nu när vi minskar på risdrycken. Det är 980 mg kalcium / 100 gram sesamfrön. Linfrön innehåller 198 mg kalcium / 100 gram linfrön. Fibrex tillför extra fibrer och gör brödet saftigt och mer hållbart.

2 st limpor

100 g Carlshamns mjölkfria margarin
75 g jäst
6 dl vatten
1 msk fiber husk
0,5 dl fibrex
1 tsk bakpulver
2 msk mörk sirap
2 tsk salt
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl oskalade sesamfrön
ca 8 dl Lailas gula mjölmix
ca 5 dl bovetemjöl

200 grader i 30 minuter

Smält det mjölkfria margarinet i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och häll i det kalla vattnet, kontrollera att det är 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken eller i degmaskinen och häll i lite degvätska och rör runt till jästen har smält. Häll fiber husken i resten av degvätskan som är kvar i kastrullen och låt det svälla några minuter, häll sedan i resten av degvätskan med fiber husken i degbunken/degmaskinen och blanda runt. Häll i fibrex, bakpulver, mörk sirap, salt, linfrön och sesamfrön (krossa eller mixa gärna sönder sesamfröna innan det blandas ner) och blanda ordentligt. Häll i lailas gula mjölmix samt bovetemjölet och blanda runt, kör du degen i en degmaskin så kör gärna ett par minuter så det blandas ihop ordentligt.
(Degen blir något kletigare än vanlig deg gjord på vete)

Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter -1 timme på varm plats.

Dela degen i två delar, forma två limpor och lägg på bakplåtspapper på plåt. Pudra över lite mjöl och låt limporna jäsa i ca 45 minuter.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Låt svalna under bakduk och skär upp brödet och frys in omgående.

Rismjölk och arsenik

Jag har försökt att få Mattheo att äta mjukt bröd förut både genom att baka bröd och köpa naturligt glutenfritt men han har inte velat äta utan han har hållt sig till sina risrån och riskaka, han älskar att dricka rismjölk och ber ofta om att få en flaska med rismjölk i. Får Mattheo välja äter han ris till maten och jag har även bakat med rismjölk. Det blir en hel del ris på en vecka.

Nu har livsmedelsverket gått ut och sagt att barn under 6 år inte bör dricka risdryck på grund av att de har för högt värde av arsenik. (Livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-for-smabarn/Metaller-i-barnmat--information-for-foraldrar/ ) Detta gäller ju alla risprodukter, allt från kokat ris, till rismjöl, riskaka, risbaserad gröt, risbaserad välling till risdryck.

Jag har varit i kontakt med livsmedelsverket genom mail och frågat hur vi föräldrar gör med barn som har allergier som Mattheo, där det inte finns några andra alternativ till risprodukterna. Rismjölken är Mattheos främsta källa till de 600 mg kalcium ett barn mellan 1-5 år ska ha dagligen. Jag fick då rådet att dra ner på alla risprodukter men att det i vårt fall kan vara svårt att ta bort rismjölken helt då det är vårt enda alternativ till mjölkdryck och då för man överväga hur man ska göra och vad man kan minska och kanske till och med ta bort.

Vi har dragit ner på rismjölken till max 3 dl om dagen. Vi försöker fasa in mjukt naturligt glutenfritt bröd och förhoppningsvis kan vi ta bort risrån och riskaka ur hans kost snart.

Han har heller aldrig sen han var bebis tyckt om potatis annat än i pommes frites men tanken är att vi ska försöka få honom att äta potatis samt laga majspasta till fler maträtter och ha det som alternativ till kokt ris. Jag kommer också börja baka utan rismjöl i den mån det går.


söndag 3 februari 2013

Jordgubb- och ananastårta utan vete, ägg och mjölk

Hörröni, den här tårtan vart ju helt smarrig! Frisk och god smak!

Receptet hittade jag på mjölkfri.com men jag har ändrat om lite efter eget tycke.


Pajbotten:
150 g Carlshamns mjölkfria margarin
2,5 dl Lailas gula mjölmix
1 dl majsmjöl
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker

Lager 1: 
1 stor burk (ca 500 g) eller 3 små burkar krossad ananas (sockerlagen används också)
0,5 dl outspädd juice (jag använde Jo apelsin- ananas)
1 msk gelatinpulver
5 msk vatten

Lager 2: 
1 pkt frysta jordgubbar (225 g)
1,5 dl jordgubbssylt
1 dl Oatly exotisk havregurt (eller med smak av jordgubb)
1 msk gelatinpulver
5 msk vatten

Använd en form med löstagbar kant.
Gör såhär:
 
Pajbotten: Lägg det mjölkfria margarinet samt alla torra ingredienser i en matberedare och kör med kniven tills degen klumpar sig. Smöra botten på formen med löstagbar kant och tryck i degen så att det blir en jämn botten (obs! ingen deg på kanterna)

Grädda pajbotten i ugnen 200 grader i ca 25 minuter i neder delen av ugnen. Ta ut formen och låt den kallna. Klä formens kanter med plastfolie när formen är kall.

Lager 1: Rör ut gelatinpulvret med vattnet och låt det svälla i ett microtåligt glas. Häll ananasen och den outspädda juicen i matberedaren och gör med kniv till det blivit en jämn smet. Värm gelatinet i micron ca 20 sek till det smält, häll gelatinet i matberedaren och kör en liten stund till allt blandat sig.
Bred ut smeten på den kalla kakan och ställ in i kylen, vänta ca 15-20 minuter innan du påbörjar lager 2.

Lager 2:  Rör ut gelatinpulvret med vattnet och låt det svälla i ett microtåligt glas. Kör de tinade jordgubbarna i matberedaren med kniv. Häll i jordgubbssylten samt havregurten. Värm gelatinet i micron ca 20 sek till det smält, häll gelatinet i matberedaren och kör en liten stund till allt blandat sig. Ta ut kakan ur kylen och bred ut smeten ovanpå ananaslagret. Täck med plastfolie och ställ in i kylen till allt stelnar.

Garnera tårtan med frukt.

Tårtan kan med fördel göras dagen innan.