Vid äggallergi så reagerar kroppen mot proteinerna i ägget, äggviteämnena. Vissa är väldigt känsliga mot ägg och kan inte vistas i ett rum där ett ägg kläcks eller ta på en äggkartong.
Symptom vid äggallergi kan vara: nässelutslag, eksem, magont, diarré, kräkning, svullnad i ansiktet, klåda i gommen eller luftrörsbesvär.
Ägg kan även ge allergisk chock om man är väldigt känslig.
Ägg kan finnas i flera produkter och man bör läsa noga på bland annat:
- quorn (innehåller äggvita)
- bröd
- kakor
- ströbröd
- majonnäser
- såser
- pasta
- hel- och halvfabrikat
Äggallergiker ska undvika:
- lysozym E1105 (ett konserveringsmedel som används i vissa ostar)
- heläggspulver
- hönsäggvita
- äggalbumin
- ägglobulin
- äggula
- äggulepulver
- äggvita
- äggvitepulver
Det finns en produkt som heter no egg. Den kan man köpa i mataffären och hittas oftast i allergi/glutenhyllan. Istället för ägg på bullar och bröd, för att få glansen...kan man blanda sirap och vatten och pensla på brödet/bullarna innan man sätter in i ugnen.
http://www.grongava.se/shop/product/no-egg-aggersattning
Mattheo har reagerat kraftigt på stekt och kokt ägg. Då med gult och frätande bajs i flera dagar efteråt. Vi har märkt att han tål ägg i vissa bakverk. Ex fixar han att man penslar ägg på bullar eller ägg i morotskakan som det finns ett recept på här i bloggen. Men ägg i pannkaka går inte bra. Jag fick förklarat för mig att om äggen blivit tillagat länge, som fallet i morotskakan (som var inne i ugnen 1,5 timme), så kan det gå bättre än om det bara är tillagat en liten stund som ägget i pannkakan. Men jag har beslutat att vi ska utesluta all ägg i Mattheos mat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar