Sojabönan är besläktad med ärter, jordnötter, andra bönor och linser. Har man en sojallergi bör man även utesluta andra besläktade produkter och matvaror. Soja används i många matbröd, i korvar och kakor.
Se upp för följande
- Baljväxter
- Sojabönor
- Sojaböngroddar
- Sojamjöl
- Sojaprotein
- Sojaproteinisolat
- Sojaproteinkoncentrat
- Sojalecitin
- Sojaolja
- Sojasås
- Sojadryck
- Sojagrädde
- Sojayoghurt
- Sojakoncentrat
- Sojaisolat
- sojatexturat
- tofu
- temph
- miso
- sojabönshemicellulosa -E426
- lecitin -E322
- HVP - ydrolyserat vegetabiliskt protein - kan vara soja, men ska då anges
- vegetabiliskt fett - kan vara soja, men ska då anges
- edamame - omogna gröna sojabönor som förvällts och frysts
Och några släktingar till sojan som man bör undvika (Vi försöker undvika dessa än så länge):
- Bockhornsklöver- finns i tex kryddan curry
- Dragant – E 413, finns i tex majonäs
- Fruktkärnmjöl- E410, finns i tex sylt och saft och godis
- Guarkärnmjöl- E412, finns i tex fruktyoghurt och sorbetglass och godis
- Gummi arabicum- E414, finns i tex glass och halstabletter och godis
- Johannesbrödmjöl- finns i tex sylt och saft
- Lakrits- finns i godis och tuggummi
- Tamarindkärnmjöl- E411, är ett förtjockningsmedel
- Lupiner
- Ärter
- Ärtmjöl
- Ärtprotein
- Jordnötter
- Jordnötsolja
- Jordnötssmör
- Jordnötssmör
Informationen till denna text har jag läst mig till i böcker och bloggar
http://utanallt.blogspot.se/
Uppdaterad 24 juni 2013
Hej
SvaraRaderaVilken fantastisk blogg! Jag själv är är gluten- och laktoskänslig och försöker få till det med kosten, men är kämpigt ibland. Sedan jag upptäckte att jag bör undvika gluten samt laktos har jag även gjort valet att undvika soja. Men inte på grund av att det kan ställa till med problem för magen, utan snarare för att jag förstått att det inte är bra för människan långsiktigt heller, precis som laktos och gluten. Läste bloggen http://gluten-celiaki.blogspot.se/ och blev ordentligt upprörd över all fakta. Sojan är också ordentligt GMO, alltså inget annat än etiskt fel att ha som alternativ för olika skäl. Däremot är det samma sak med laktos och gluten. Om det blir mer och mer medvetet inom kost-vetare hur farligt det är, varför fortsätter man kalla gluten, soja och laktos känslighet för allergI? När det i själva verket är farligt för alla undrar jag. Hur ser du på detta?