söndag 14 oktober 2012

Tekakor

Dessa tekakor brukar vi ha i frysen. De är bra för man kan bara ta ut en och tina i micron några sekunder. Som alla gluten-och vetefria bröd så måste de ätas direkt efter att man tinat dem. Annars blir de torra och frigolitaktiga. Man kan heller inte ta ut en tekaka och låta den tina då blir den torr och inte god. Goda till frukost eller mellanmål.

ca 35 st

100 g Carlshamns mjölfria margarin
5 dl Oatlys havregrädde 7%
5 dl vatten
1, 5 msk fiberhusk (fiberhusk hittar du i glutenfria hyllan i mataffären)
50 g jäst
1 msk socker
1,5 tsk salt
6 dl majsmjöl
4 dl rismjöl
10 dl lailas gula mjölmix

ev. 1 dl lailas gula mjölmix för utbakning

Smält de mjölkfria margarinet i en kastrull. Tillsätt havregrädden. Häll 3 dl vatten i ett kärl och lägg i fiberhusken. Sätt åt sidan och låt fiberhusken svälla i 5-10 min. Resten av vattnet häller du i kastrullen. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke eller bakmaskin och häll över vätskan, rör om till jästen har smält.

Blanda rismjöl, majsmjöl och lailas gula mjölmix i en annan skål.

Tillsätt socker, salt och vätskan med fiberhusken i degvätskan och rör runt. Häll i mjölmixen och arbeta degen till den släpper kanterna. Degen ska vara något kladdig och kletig.

Lägg över platsfolié över bunken och låt jäsa 30 min.

Rulla degen i bollar och lägg på en bakplåtspapper klädd plåt och tryck utom dom till platta kakor.

Lägg över plastfolé och låt jäsa i 30 min.

Pensla tekakorna med smält mjölkfritt margarin eller en blandning av sirap och vatten.

Grädda i ugn ca 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar