onsdag 6 mars 2013

Kålpudding utan ägg och mjölk

Kålpudding är en mycket underskattad maträtt. Hur gott som helst! Jag äter gärna kålpuddingen  med lite sås och svartvinbärsgelé. Ibland har jag i 1,5 dl kokt vitt ris i köttfärsen men detta recept är utan ris.

6-8 portioner.

1,3 kg vitkål
25 g Carlshamns mjölkfria margarin
1,5 dl vatten
3 msk ljus sirap
salt och peppar

ca 800 gram köttfärs
1 stor gul lök
1,5 dl vatten
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1-2 krm grovmalen svartpeppar
( ev 1,5 dl kokat ris)

3 dl vatten
1 buljontärning
2 dl havregrädde


175 grader i 45-50 minuter

Strimla vitkålen och fräs den i det mjölkfria margarinet en stor bred gryta. Häll i sirapen samt salt, peppar och vatten. Sätt på ett lock och låt kålen lagas till på medelvärme. Jag brukar låta kålen tillagas i ca 20-30 minuter till den är riktigt mjuk. Rör om då och då. Ta kålen från plattan och låt den svalna något.

Riv eller mixa löken fint och blanda i köttfärsen. Häll i salt och peppar, potatismjöl samt vattnet och rör runt. Blanda i ungefär hälften av den tillagade vitkålen i köttfärsen (samt ev kokt ris)

Platta ut köttfärsen i en stor ugnsfast form. Lägg över resten av kålen. Hätta upp vattnet och blanda ut buljontärningen. Häll över buljonen över köttfärs och kål. Ställ in i ugnen i 175 grader i ca 45-50 minuter. Börjar kålen bli svart kan du lägga över aluminiumfolie.

Sås:
Ta ut kålpuddingen och häll försiktigt av vätskan i en kastrull. Koka upp vätskan med havregrädde. Smaka av med salt och vitpeppar, red ev såsen med lite potatismjöl.

Smaklig spis!

2 kommentarer:

  1. Härligt med kålpudding! Jag har skickat dig en blog award idag. Kika in hos mig så får du veta varför. Ha en härlig dag! Hoppas solen skiner lika fint på er som på oss idag.

    SvaraRadera
  2. Nämen åh vad kul!! Tack!!! :D

    SvaraRadera