Äggallergi

Allergi mot ägg är vanligt hos barn men de flesta växer ifrån allergin i skolåldern.
Vid äggallergi så reagerar kroppen mot proteinerna i ägget, äggviteämnena. Vissa är väldigt känsliga mot ägg och kan inte vistas i ett rum där ett ägg kläcks eller ta på en äggkartong.

Symptom vid äggallergi kan vara: nässelutslag, eksem, magont, diarré, kräkning, svullnad i ansiktet, klåda i gommen eller luftrörsbesvär.

Ägg kan även ge allergisk chock om man är väldigt känslig.


Ägg kan finnas i flera produkter och man bör läsa noga på bland annat:

  • quorn (innehåller äggvita)
  • bröd 
  • kakor
  • ströbröd
  • majonnäser
  • såser
  • pasta 
  • hel- och halvfabrikat
Dessutom används ägg vid framställningen av vissa vacciner.

Äggallergiker ska undvika:

  • lysozym E1105 (ett konserveringsmedel som används i vissa ostar)
  • heläggspulver
  • hönsäggvita
  • äggalbumin
  • ägglobulin
  • äggula
  • äggulepulver
  • äggvita
  • äggvitepulver
Istället för ägg:

Det finns en produkt som heter no egg. Den kan man köpa i  mataffären och hittas oftast i allergi/glutenhyllan. Istället för ägg på bullar och bröd, för att få glansen...kan man blanda sirap och vatten och pensla på brödet/bullarna innan man sätter in i ugnen.

 http://www.grongava.se/shop/product/no-egg-aggersattning

Mattheo har reagerat kraftigt på stekt och kokt ägg. Då med gult och frätande bajs i flera dagar efteråt. Vi har märkt att han tål ägg i vissa bakverk. Ex fixar han att man penslar ägg på bullar eller ägg i morotskakan som det finns ett recept på här i bloggen. Men ägg i pannkaka går inte bra. Jag fick förklarat för mig att om äggen blivit tillagat länge, som fallet i morotskakan (som var inne i ugnen 1,5 timme), så kan det gå bättre än om det bara är tillagat en liten stund som ägget i pannkakan. Men jag har beslutat att vi ska utesluta all ägg i Mattheos mat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar