onsdag 20 mars 2013

Kolakaka med mintsmak utan mjölkprodukter

Förr brukade jag göra en specialare med mintchoklad och chokladbollsdeg att bjuda på när jag fyllde år. Jag har funderat ett tag på hur jag skulle kunna förvandla det till en kaka "utan nästan allt". Detta blev resultatet.

Godaste godiskakan!!


Botten:
200 g Carlshamns mjölkfria margarin
6 dl renhavregryn (semper)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
1 msk vatten
0,5 tsk pepparmyntsolja


Blanda alla ingredienser, gärna i en mixer. Tryck ut degen i en form med avtagbar kant. Ställ in i kylskåpet.


Kolatäcke:
75 g Carlshamns mjölkfria margarin
3 dl rörsocker
2,5 dl Blue dragon kokosgrädde eller annan kokosgrädde ni tål (ej kokosmjölk)
2,5 dl Oatly havregrädde 13%
1,5 dl mörk sirap
2 nypor salt
0,75 tsk pepparmyntsolja

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, förutom pepparmyntsoljan. Hur fort kolan hårdnar beror på hur vid kastrull du använder. Gör kulprovet, kolan ska gå att forma till en mjuk kula. Använd gärna en termometer, kolan är klar när termometern står på ca 113-115 grader.

Ta ut formen ur kylskåpet.

När du har en lagom mjuk kola, ta kastrullen från plattan häll i pepparmyntsoljan, rör runt. Häll kolan över chokladbotten och strö på kokosflingor.

Förvara i kylskåp och ta ut en stund innan den ska serveras så kolan mjuknar något.

Volia! :)

4 kommentarer:

  1. Vilket bra recept för allergiker! Ha en fin påskhelg!

    SvaraRadera
  2. Den här kakan är så otroligt god!!! Har redan gjort den två gånger och kommer att göra den många fler gånger helt oavsett om det finns några allergiker i sällskapet eller inte... :-)

    SvaraRadera
  3. Ja, en riktig godiskaka är det här!! Härligt att ni tycker om den :)

    SvaraRadera