söndag 12 januari 2014

Saftigt gluten- /vete- /soja- /ägg- /mjölkfritt solrosbröd.

Gott, nyttigt bröd.

2 st limpor


100 g Carlshamns mjölkfria margarin / eller annat valfritt smör/margarin
50 g jäst
6 dl vatten/mjölkersättning eller komjölk
1 msk fiber husk
0,5 dl fibrex
1 tsk bakpulver
2 msk sirap eller socker
2 tsk salt
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl solrosfrön
ca 5 dl majsmjöl
ca 7-8 dl Lailas gula mjölmix

200 grader i ca 20 minuter. Brödet ska hålla ca 98 grader, då är det klart.

Smält det mjölkfria margarinet/valfritt smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och häll i det kalla vattnet/mjölkersättningen/komjölken, kontrollera att det är 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken eller i degmaskinen och häll i lite degvätska och rör runt till jästen har smält. Häll fiber husken i resten av degvätskan som är kvar i kastrullen och låt det svälla några minuter, häll sedan i resten av degvätskan med fiber husken i degbunken/degmaskinen och blanda runt. Häll i fibrex, bakpulver, sirap/socker, salt, linfrön och solrosfrön och blanda ordentligt. Häll i lailas gula mjölmix samt majsmjölet och blanda runt, kör du degen i en degmaskin så kör gärna ett par minuter så det blandas ihop ordentligt.

Låt jäsa under bakduk i ca 1-2 timmar på varm, ej dragig plats.

Dela degen i två delar, forma två limpor och lägg på bakplåtspapper på plåt (eller lägg degen i brödformar). Låt jäsa i ca 45 minuter, gärna med plastfolé på. Strö över solrosfrön samt linfrön på limporna.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller till bröden håller ca 98 grader. (använd stektermometer)

Låt svalna under bakduk och skär upp brödet och frys in omgående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar