måndag 12 november 2012

Kanelbullar utan vetemjöl, ägg och mjölk

Det är inte det enklaste att få goda och saftiga bullar utan allt. Igår provade jag att åter igen baka bullar och de blev helt ok, de blev kanske inte de vackraste bullarna men Mattheo tycker att de är "nam nam". Dock hade jag i lite mycket mjöl. Degen ska vara ganska kletig, kletigare än bulldeg på vete.

30 stora eller 45 små bullar

50 g jäst för söta degar
175 g Carlshamn mjölkfria margarin
5 dl Oatly havregrädde
1 msk fiber husk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 12-13 dl Lailas gula mjölmix (naturligt glutenfri)

Fyllning:

Rumsvarmt Carlshamn mjölkfria margarin
Socker
Kanel
Vaniljsocker
Sirapsvatten att pensla på bullarna
PärlsockerBlanda fiber husk med 2,5 dl havregrädde i en skål och lägg åt sidan att svälla ca 5 min.

Smält smöret och tillsätt resten av havregrädden (2,5 dl). Häll i blandningen med fiberhusk och havregrädde och värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med havregräddeblandningen. Rör ner salt och socker.

Tillsätt mjölmixen under knådning. Se nu upp så du inte får för mycket mjöl, spara någon dl till utbakningen. Degen ska vara kletig, tillsätt hellre mer mjöl under utbakningen. Knåda för hand eller i degmaskin i några minuter. Spänn över plastfolie så att degen inte torkar.

Låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen och dela den i lagom stora delar, kavla ut på mjölat bord. (Kavla inte ut den allt för tunn för då fastnar den gärna i underlaget när man rullar ihop degen då degen är lite kletigare och tänk på att hela tiden täcka bulldegen med plastfolie, den torkar snabbt)

Bre det rumsvarma mjölkfria margarinet på den utkavlade degen, strö på kanel, socker och vaniljsocker. (Jag brukar ta rikligt med margarin och smaksättning då bullarna blir något saftigare då) Rulla ihop degen och skär den i skivor. Lägg bullarna i pappersformat eller på bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40- 50 minuter på plåten. Spänn över plastfolie så att de ogräddade bullarna inte torkar.

Pensla bullarna med sirapsvatten för att få färg och strö över pärlsocker.

Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter.


(Låt inte bullarna ligga framme för länge, då blir det fort torra. När bullarna svalnat så lägg de i plastpåse och frys in dem, ta ut och micra när de ska ätas så håller de sig goda.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar