tisdag 13 november 2012

Saffransbullar utan vetemjöl, ägg och mjölk

Saftiga och goda saffransbullar i lite annan tappning. Skulle säkert vara goda att baka ut som vanliga bullar fast med mandelmassafyllning, eller göra ett hål i bullen och trycka ner någon mandelmassafyllning. Det får jag prova nästa gång.

ca 12 stycken


2,5 dl Oatlys havregrädde
0,5 msk fiberhusk
100 gram Carlshamn mjölkfria margarin
25 g jäst
0,5 g saffran
1 dl socker
1 tsk bakpulver
6 dl Lailas gula mjölmix (naturligt glutenfri)

Vatten och sirapsblandning för pensling
Pärlsocker

225 grader

Blanda fiber husk med havregrädden i en skål och låt fiber husken svälla i ca 5 minuter.

Smält det mjölkfria margarinet häll i havregrädde och fiber husk blandningen och värm till fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och häll margarin och havregräddeblandningen över och kör i degblandaren till jästen har smält. Häll i saffran, socker och bakpulver och blanda ihop.

Häll ner mjölmixen 1 dl i taget så du ser att degen får rätt konsistens. Degen ska precis släppa i bunkens kanter men ändå vara något kletig. Knåda degen i maskin eller för hand i ca 5 minuter.


Sätt plastfolie över bunken och låt degen jäsa 1 timme.

Sätt bullformar i en muffinsplåt. Rulla bollar av degen och lägg i varje form.


Täck med plastfolie. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.





 Pensla saffransbollarna med sirapsvatten och strö över pärlsocker.


Grädda i ugnen i 10-12 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar