torsdag 7 februari 2013

Naturligt glutenfritt bröd utan mjölk, ägg och soja

På grund av Livsmedelsverkets rekommendationer om risprodukter ( http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-for-smabarn/Metaller-i-barnmat--information-for-foraldrar/ ) så ska vi försöka dra ner på Mattheos riskonsumtion rejält. Vi har redan börjat ge honom mer än hälften av den rismjölk han fick förut och nästa steg är att försöka få Mattheo att ge upp sina risrån och riskakor och äta mjukt bröd istället. Det är både mer näringsrikt och mer mättande, så bara positivt.

Jag bakade detta bröd idag och Mattheo smällde i sig två smörgåsar på en gång så det har börjat bra :)
Jag har använt mig av sesamfrön, linfrön samt fibrex. Sesamfrön är rika på kalcium vilket är viktigt nu när vi minskar på risdrycken. Det är 980 mg kalcium / 100 gram sesamfrön. Linfrön innehåller 198 mg kalcium / 100 gram linfrön. Fibrex tillför extra fibrer och gör brödet saftigt och mer hållbart.

2 st limpor

100 g Carlshamns mjölkfria margarin
75 g jäst
6 dl vatten
1 msk fiber husk
0,5 dl fibrex
1 tsk bakpulver
2 msk mörk sirap
2 tsk salt
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl oskalade sesamfrön
ca 8 dl Lailas gula mjölmix
ca 5 dl bovetemjöl

200 grader i 30 minuter

Smält det mjölkfria margarinet i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och häll i det kalla vattnet, kontrollera att det är 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken eller i degmaskinen och häll i lite degvätska och rör runt till jästen har smält. Häll fiber husken i resten av degvätskan som är kvar i kastrullen och låt det svälla några minuter, häll sedan i resten av degvätskan med fiber husken i degbunken/degmaskinen och blanda runt. Häll i fibrex, bakpulver, mörk sirap, salt, linfrön och sesamfrön (krossa eller mixa gärna sönder sesamfröna innan det blandas ner) och blanda ordentligt. Häll i lailas gula mjölmix samt bovetemjölet och blanda runt, kör du degen i en degmaskin så kör gärna ett par minuter så det blandas ihop ordentligt.
(Degen blir något kletigare än vanlig deg gjord på vete)

Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter -1 timme på varm plats.

Dela degen i två delar, forma två limpor och lägg på bakplåtspapper på plåt. Pudra över lite mjöl och låt limporna jäsa i ca 45 minuter.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Låt svalna under bakduk och skär upp brödet och frys in omgående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar