torsdag 7 februari 2013

Rismjölk och arsenik

Jag har försökt att få Mattheo att äta mjukt bröd förut både genom att baka bröd och köpa naturligt glutenfritt men han har inte velat äta utan han har hållt sig till sina risrån och riskaka, han älskar att dricka rismjölk och ber ofta om att få en flaska med rismjölk i. Får Mattheo välja äter han ris till maten och jag har även bakat med rismjölk. Det blir en hel del ris på en vecka.

Nu har livsmedelsverket gått ut och sagt att barn under 6 år inte bör dricka risdryck på grund av att de har för högt värde av arsenik. (Livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-for-smabarn/Metaller-i-barnmat--information-for-foraldrar/ ) Detta gäller ju alla risprodukter, allt från kokat ris, till rismjöl, riskaka, risbaserad gröt, risbaserad välling till risdryck.

Jag har varit i kontakt med livsmedelsverket genom mail och frågat hur vi föräldrar gör med barn som har allergier som Mattheo, där det inte finns några andra alternativ till risprodukterna. Rismjölken är Mattheos främsta källa till de 600 mg kalcium ett barn mellan 1-5 år ska ha dagligen. Jag fick då rådet att dra ner på alla risprodukter men att det i vårt fall kan vara svårt att ta bort rismjölken helt då det är vårt enda alternativ till mjölkdryck och då för man överväga hur man ska göra och vad man kan minska och kanske till och med ta bort.

Vi har dragit ner på rismjölken till max 3 dl om dagen. Vi försöker fasa in mjukt naturligt glutenfritt bröd och förhoppningsvis kan vi ta bort risrån och riskaka ur hans kost snart.

Han har heller aldrig sen han var bebis tyckt om potatis annat än i pommes frites men tanken är att vi ska försöka få honom att äta potatis samt laga majspasta till fler maträtter och ha det som alternativ till kokt ris. Jag kommer också börja baka utan rismjöl i den mån det går.


2 kommentarer:

  1. Hej! Jag har en Tove som har liknande allergier som er son. Hon tål inte heller kyckling, vilket är relativt vanligt vid helägg och/eller sojaallergi. Kan det ha varit den han reagerade på i grytan? Nästa sak: Du kan göra egen havremjölk på ren havre. Googla hemgjord havremjölk så får du bra recept. Får du havren på anvisning (se till att få det annars!) så blir du inte ruinerad.

    SvaraRadera
  2. Och man kan ge kalcium som tablett! Bättre än rismjölk med arsenik. :) Du kan maila mig på saraatstorbackenpunktse om du vill utbyta lite tankar och recept. Tove har lite fler allergier, men jag tycker att vi reder oss väldigt bra ändå.

    SvaraRadera